Виставка до сторіччя Української революції 1917-1921 рр.

/Files/images/петлюра.jpg

Виставка «Симон Петлюра 1879 – 1926»

Виставка «Симон Петлюра. 1879–1926» створена спільними зусиллями Музею Української революції 1917–1921 років та Українського інституту національної пам’яті. В експозиції унікальні документи - оригінали листів Симона Петлюри, фотографії, альбоми. Багато архівних матеріалів, серед яких - оригінал листа Муравйова Леніну від 28 січня 1918 року про взяття Києва, документи, що заперечують причетність Петлюри до єврейських погромів, - натомість є написаний ним заклик до повстанців їх припинити. Тут і прижиттєві часописи, в яких працював Петлюра, нагрудні знаки, зброя, матеріали його соратників, а також документи про його вбивство у Парижі.

Всього на виставці три сотні експонатів, половина яких - з архівів Національного музею історії.

Петлюра – перший серед українських лідерів, кого російський більшовизм знищив як один із символів Української революції. Його ім'я досі оповите міфами й сфальшованими звинуваченнями, покликаними дискредитувати не лише самого Петлюру, а й ідею державної незалежності України.

Історична довідка.

Симон Васильовия Петлюра народився 22 травня 1879 р. у Полтаві в родині полтавських міщан козацького походження Василя й Ольги Петлюр. Спочатку вчився у церковно-парафіяльній школі, потім – у Полтавській духовній семінарії. Зі студентських років брав активну участь в українському суспільно-політичному житті. У 1900 р. вступив до Революційної української партії (РУП). 1903-го, рятуючись від переслідувань тогочасної влади, виїхав на Кубань, де включився в організацію українського руху. Тут його ув’язнили і відправили до Катеринодара (нині – Краснодар РФ).

Протягом 1906–1917 рр. як редактор та журналіст популяризував українську політичну думку в низці друкованих видань: «Селянин», «Вільна Україна», «Рада», «Україна», «Украинская жизнь».

Після формування в червні 1917 року першого уряду УНР очолив військове відомство і всю енергію спрямував на створення українських збройних сил.

Не погоджуючись з політикою Голови Генерального Секретаріату Володимира Винниченка щодо принципів формування українського війська, подав у відставку і вийшов з уряду.

У травні 1919 р. очолив Директорію УНР. У важких внутрішніх і зовнішніх умовах керував збройною боротьбою проти російських більшовицьких і білогвардійських військ. Робив усе можливе, аби запобігти єврейським погромам.

Слово «петлюрівщина» на довгий час стало вживатися на означення боротьби за незалежну Україну. Постать Симона Петлюри викликала острах у комуністичного режиму. 25 травня 1926 р. у Парижі його розстріляв більшовицький агент Самуїл Шварцбард.

Оголошення

З 12 вересня по 13 жовтня у Менській районній художній галереї відкривається виставка присвячена 100 річчю Української революції: «Симон Петлюра 1879-1926».

Виставку можна відвідати за домовленістю з працівниками музею. Телефон музею 3-13-17. Вхід 5-10 грн. Час: 8.00 – 17.00год. Перерва на обід 13.00 – 14.00 год. Крім суботи та неділі.

Кiлькiсть переглядiв: 370